زن سرپرست خانوار کیست؟
عنوان سـرپرست خانوار به یكی از اعضای خانوار كه در خانواده با این مسئولیت شناخته می شود اطلاق می شود. درصورتی كه اعضای خانوار قادر به تعیین سرپرست خود نباشند، مسن ترین عضو خانوار به عنوان سرپرست خانوارشناخته می شود. معمولاً در خانواده، پدر سرپرست خانوار است و در صورت نبود پدر (فوت،طلاق و...) مادر سرپرست خانوار محسوب می شود. درگذشته خانواده هایی كه با سرپرستی زنان اداره می شد در جامعه به خانواده "بی سرپرست" شهرت داشتند. متأسفانه هنوز هم در برخی موارد از این ادبیات نادرست استفـاده می شود. زنان بیوه ، زنان مطلقـه (اعم از زنـانی كه پس ازطلاق به تنهایی زندگی می كنند و یا به خانه پدری بازگشته ولی خود امرار معاش می كنند ) ، همسران مردان معتاد ، همسران مردان زندانی، همسران مردان بیكار ، همسران مردان مهاجر ، همسران مردانی كه در نظام وظیفه مشغول خدمت هستند، زنان خودسرپرست (زنان سالمند تنها ) ، دختران خودسرپرست ( دختران بی سرپرستی كه هرگز ازدواج نكرده اند )، همسران مردان ازكارافتاده و سالمند در گروه زنان سرپرست خانوار تعریف می شوند.زنان سرپرست خانوار یا خود سرپرست با مصائب، مشكلات و موانع بسیاری در زندگی روبرو هستند كه دركنار مشكلات و مسائل شهرهای بزرگ، آسیب های جبران ناپذیری را بر آنها و جامعه وارد می سازد. توجه به مسائل و مشكلات این قشر و بررسی همه جانبه و دقیق این مشكلات و ارائه راهكارهای درست و اصولی به منظور حمایت از این قشر، از جمله وظایف نهادها و سازمان های خدمات اجتماعی در هر كشور است. متأسفانه در جامعه ما زندگی زنان پس از ترك شوهر (به دلیل فوت، طلاق و...) غالباً با ابهامات و مخاطراتی روبروست، از جمله سرپرستی فرزندان به تنهایی و گاه به سختی، مشكلات اقتصادی، زندگی در تنهایی و همراه با افسردگی و ناامیدی، همچنین نگرش غلط جامعه نسبت به زنان مطلقه و بیوه در نبود همسرانشان، آنان را در روابط اجتماعی و حضور در اجتماع با مشكلات عدیده ای روبرو می كند. زنان سالمند از این گروه نیز مشكلات خاص خود را دارند.در ایران تعداد خانواده هایی که سرپرست آن مرد هستند بیش از 15 میلیون و 711 هزار خانوار و تعداد خانواده هایی که سرپرست آن زن هستند نیز بیش از یک میلیون و 641 هزار خانوار است. رشد خانواده های مرد سرپرست طی سال های 75 تا 85، حدود 38% بوده است، که این رشد در مورد خانواده های زن سرپرست، به 58% رسیده است. بر اساس سرشماری سال 1385، میزان سهم زنان در سرپرستی خانواده ها، 4/9 درصد بوده است، که این میزان در سال 1375، 4/8 درصد بوده و طی یک دهه از رشد یک درصدی برخوردارست. این آمار نشان می دهد که سالانه 60 هزار زن سرپرستی خانواری را به عهده گرفته اند.سن حدود 26 درصد از این گروه زنان 25 تا 44 سال، 38 درصد بین 45 تا 64 سال و 32 درصد نیز بین سنین 65 ساله و بالاتر قرار دارند. دلایل عمده سرپرستی زنان در خانوار فوت همسر ( حدود 70% این گروه را به خود اختصاص می دهد) و در وهله دوم، طلاق ( 5 درصد زنان در شهرها و 2 درصد در روستاها) است.در ميان زنان سرپرست خانوار شهري، 6/43 درصد باسوادند و اين نسبت در نقاط روستايي، 8/16 درصد است. در جامعه شهري، 4/31 درصد و در جامعه روستايي، 2/44 درصد اين زنان به منابع درآمدي مستقل دسترسي دارند و ساير زنان به طور عمده به كمك دیگر اعضای خانواده و یا كمكهاي انفاقی متکی هستند.
سازمان بهزيستي، به عنوان متولي رسيدگي به امور زنان سرپرست خانوار، در حال حاضر تنها 147 هزار تن از آنان را تحت پوشش خود دارد. ميزان مستمري ماهيانهاي كه به اين زنان تعلق ميگيرد، در بهترين حالت، به حدود 30 هزار تومان (براي خانوادههاي بيش از 2 نفره تا پنج نفر) ميرسد.منابع: مرکز آمار ایران / سازمان بهزیستی__________________________________________________________________________________________________________________________________________________زنان سرپرست خانوار چگونه از خدمات سازمان بهزیستی استفاده کنند؟
زنان سرپرست خانوار برای استفاده از خدمات سازمان بهزیستی و دریافت مستمری به بهزیستی شهرستان مربوطه مراجعه کنند. منطقه شمال تهران، بهزیستی شهرستان شمیرانات، در منظقه مرکزی، غرب و شرق، بهزیستی شهرستان تهران و در منطقه جنوب تهران به بهزیستی شهرستان ری مراجعه کنند. در سایر شهرستان های استان تهران نیز بهزیستی شهرستان به درخواستها رسید گی می کند.همراه داشتن مدارکی نظیر طلاق نامه، گواهی فوت همسر، کپی از تمامی صفحات شناسنامه خود و فرزندان تحت تکفل در زمان مراجعه به بهزیستی شهرستان مربوطه الزامی است.همچنین در صورت مستأجر بودن، ضروری است کپی اجاره نامه به بهزیستی شهرستان ارائه شود.بعد از اخذ مدارک، بهزیستی شهرستان از کمیته امداد و تأمین اجتماعی، عدم برخورداری متقاضی از خدمات این سازمان ها را استعلام می کند و با تهیه گزارش توسط مددکار از منزل زن سرپرست خانوار در زمانی میان یک تا دو ماه مستمری برقرار می شود.مبلغ مستمری برای زنان بدون فرزند، 32 هزار تومان، تا دو نفر 37 هزار تومان، خانواده سه نفره 44 هزار تومان، تا 4 نفر 50 و خانواده های 5 نفر به بالا ماهیانه مبلغ 60 هزار تومان مستمری دریافت می کنند.منبع : سایت بهزیستی__________________________________________________________________________________________________________________________________________________زنان سرپرست خانوار بیمه بیکاری می گیرند
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه بررسی طرح فوریتی بیمه بیکاری و حمایت از بیکاران متقاضی کار ماده 3 و 4 این طرح را به تصویب رساندند.
بر اساس ماده 3 طرح بیمه بیکاری زنان سرپرست خانوار، بد سرپرست یا خودسرپرست نیز از بیمه بیکاری برخوردار می شوند.
به گزارش خبرگزاری مهر، نمایندگان با تصویب ماده 3 مقرر کردند بیکار متقاضی کار فرد ذکوری است که به سن 25 سالگی رسیده و یا فرد اناثی می باشد که سرپرست خانوار، بد سرپرست یا خودسرپرست است و حرفه یا مهارتی دارد که به تایید سازمان آموزش فنی و حرفه ای رسیده است و در مراکز کاریابی دولتی تعیین شده از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبت نام کرده وحداقل به مدت یک سال پیگیری اشتغال خود بوده باشد و پرداخت حق بیمه یا سابقه اشتغال برای وی الزامی نیست.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی این ماده را با 136 رای موافق، 4 رای مخالف و 9 رای ممتنع از مجموع 204 نماینده حاضر در مجلس به تصویب رساندند. 55 نماینده حاض در مجلس نیز در این رای گیری شرکت نکردند.
منبع : http://www.hamshahrionline.ir/ کد مطلب: / 154146 یکشنبه 27 آذر 1390 -
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
"حق اولاد" برای زنان سرپرست خانوار
رئیس مرکز امور زنان و خانواده ریاستجمهوری از پیگیری اصلاح مادهای از قانون مدیریت خدمات کشوری جهت افزودن حق اولاد به کمک هزینه عائلهمندی زنان سرپرست خانوار خبر داد و گفت: درصورت اصلاح این ماده، زنان سرپرست خانوار شاغل علاوه بر هزینه عائلهمندی، مبلغی بهعنوان حق اولاد دریافت میکنند.
مریم مجتهدزاده در گفتوگو با ایسنا افزود: در حال حاضر به استناد بند 4ماده 68 قانون مدیریت خدمات کشوری، کمک هزینه عائلهمندی و اولاد به کارکنان مرد شاغل و بازنشسته و وظیفهبگیر دارای همسر و حداکثر تا 3 فرزند پرداخت میشود. این در حالی است که به زنان شاغلی که دارای همسر نبوده یا همسر آنها معلول و از کارافتاده کلی باشد و زن بهتنهایی متکفل مخارج فرزندان باشد، کمک هزینه عائلهمندی بدون درنظر گرفتن حق اولاد تعلق میگیرد.
وی عنوان کرد: براساس بخشنامه بیست و هشتم شهریور ماه سال گذشته معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی ریاستجمهوری، بهدلیل نص ماده یاد شده از قانون مدیریت خدمات کشوری و حذف چارت حق اولاد از این قانون، دستگاهها مکلف به قطع حق اولاد بهدلیل پیشبینی نشدن این امر در قانون شدند، بهطوری که در حال حاضر به زنان سرپرست خانوار، تنها هزینه عائلهمندی پرداخت میشود.
به گفته مجتهدزاده، این در حالی است که در قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت مصوب سال80 که با تصویب قانون مدیریت خدمات کشوری لغو شد، زنان سرپرست خانوار از امتیاز عائلهمندی و حقاولاد توأمان بهرهمند بودند